söndag 8 februari 2009

Jätten André har ett uppbåd!

Fransmannen André René Roussimoff (1946 – 1993) mer känd som "André the Giant" var en 213 cm lång och 256 kilo tung fribrottare.
Han var en av världens mest populära fribrottare på 70- och 80-talet och höjdpunkten på hans karriär var hans match mot Hulk Hogan på "WrestleMania III" inför hela 93,173 åskådare!
Du kanske även känner igen honom som Fezzik i den underbara filmen "The Princess Bride" från 1987.

Mannen till höger på bilden är en enorm, jätterstor, svettig best till fribrottare... Mannen till vänster är Andre the Giant!!!

1986 började det dyka upp gatukonst i form av klistermärken med Andrés ansikte och texten "ANDRE THE GIANT HAS A POSSE 7' 4", 520lb".
Klistermärkena var skapade av designern Shepard Fairey (och några av hans vänner) och snart fanns de i alla städer på den amerikanska östkusten.
Titan Sports Inc som ägde rätten till namnet "André the Giant" hotade med stämning så Shepard Fairey gjorde nu en ny version av jätten med texten "OBEY".
Under åren som har gått har det dessutom dykt upp en rad parodier på original klistermärket som till exempel "Charles Darwin has a posse" (en reaktion mot kreationism), Obama has a posse etc...




















...

Inga kommentarer: