söndag 1 februari 2009

Filmgenrer som du inte trodde fanns! Del 1

Del 1: Lucha film (maskerade mexikanska brottare som löser brott och spöar utomjordingar).


I Mexico blev fribrottning (Lucha Libre) så populärt att det på 50-talet skapades en helt unik och mycket bisarr filmgenre… Maskerade brottare som i värsta superhjältestil löser brott och fightas med andra brottare, gangsters, monster och utomjordingar!


Att dölja sitt ansikte med en mystisk mask har varit alltid varit en populär gimmick bland fribrottare även i USA och Japan. Men i Mexico har det länge varit totalt dominerande. Är man en duktig Luchador (Mexikansk fribrottare) så har man helt enkelt även en cool mystisk mask!

Det hela började med filmen "Huracan Ramirez" 1952 och fortsatte sedan med över 150(!) uppföljare i den populära genren.De största brottarstjärnorna var El Santo (52 filmer), Blue Demon (25 filmer) och Mil Mascaras (20 filmer).


Luchador filmer var en annorlunda variant på lågbudget skräck och actionfilmer. De hade sin storhetstid under 60- och början av 70-talet, för att dö ut helt i slutet av sjuttiotalet.



Min personliga åsikt är att det enda som kan göra en film om vampyrer, varulvar eller utomjordingar bättre… Är en stor, tjock, svettig, maskerad fribrottare!
Länge leve Lucha Libre!!!
.
.

Inga kommentarer: