tisdag 28 oktober 2008

Boxning var lite annorlunda på det tidiga 1800-talet.

Boxning var lite annorlunda på det tidiga 1800-talet.
Man slogs utan handskar, men strypgrepp och brottningskast med mera var ofta tillåtna.
Det var brutala och väldigt långa matcher, 50-60 ronder var inget ovanligt.
Man slogs helt enkelt tills den andre inte orkade längre och då menar jag inte "tills domaren räknade till 10", utan tills den andre inte orkade fortsätta matchen trots att han hade fått chansen att återhämta sig.

Det var inte bara äran som var på spel... Folk hade satsat stora pengar på boxarna och att ge upp fans inte som ett accepterat alternativ, man slogs tills man vann, eller fick bäras ut!En boxare ger upp i femtioåttonde ronden och buas ut för sin "feghet"(!)

Sporten var olaglig och några helt entydiga regler fanns inte. Man kunde till exempel slänga sin motståndare med huvudet före i marken, man fick inte slå eller sparka när han låg ner, men man kunde råka "ramla" på honom och det var helt ok enligt reglerna.

Man drack ofta lite sprit(!) i rondpauserna för att döva smärtan i de långa kamperna (på bilden dricker Bob Gregson Cognac i en match i England 1808).

Bilden föreställer två frysande boxare från en match utomhus mitt i vintern.

Nu är det lätt att tro att de moderna boxningsreglerna och handskarna har med "fair play" att göra. Att det handlar om några självklara regler för vad som är civiliserat i en boxningsmatch.
Men faktum är att alla de regler som vi idag ser som den civiliserade delen av boxning i själva verket har ett mycket brutalt ursprung.
Man får inte ta strypgrepp, brottas eller sparkas för publiken inte tyckte att det var lika underhållande som att se hårda slag mot ansiktet om och om igen.
Och boxningshandskarna uppfanns inte för att skydda boxarnas huvud från slagen.. De uppfanns för att skydda de ömtåliga benen i deras händer mot motståndarens hårda skalle (publiken vill se en underhållande och spektakulär knockout inte en match som bryts på grund av en tråkig skada i handen).
Boxningens moderna regler är alltså en renodling av det som publiken vill se.
Ingen bökig brottning i clinchen, utan slag efter slag mot huvudet tills någon inte kan stå upp längre.



Boxning versus Mixed Martial Arts
Jag har en hat-kärlek till boxning... Jag älskar den! Men jag förstår samtidigt att den är livsfarlig och väldigt motbjudande.Och det är lite ironiskt att det är just boxningens regler som många människor tycker är så civiliserade jämfört med den moderna kampsporten MMA (Mixed Martial Arts där det kändaste organisationen heter "Ultimate Fighting" eller "Superior Challange" här hemma i lilla Sverige).
När dessa regler i själva verket är fullständigt perversa.
Det kanske ser mer brutalt ut när en fighter i MMA slår någon på marken, men det tvingar också domaren att gripa in och bryta direkt. Det kanske ser mer civiliserat ut när boxningsdomaren ger boxaren chansen att återhämta sig genom en stående eller liggande räkning, men det som händer är att han kvicknar till för att sedan ta emot ännu mera farliga slag.
Kombinationen av sparkar (oftast mot benen), brottargrepp och slag (utan räkningar) är mycket säkrare än boxning.

Och det är inte bara min åsikt, om man statistiskt jämför de allvarligaste skadorna och dödsfallen så är MMA som att samla på frimärken ungefär, jämfört med den "civiliserade" professionella boxningen!

Inga kommentarer: