söndag 5 oktober 2008

THRILLER EN GRYM FILM

En svensk film som har inspirerat självaste Quentin Tarantino. Thriller - a cruel picture, They call her one eye, Hooker's revenge, Thriller - en grym film, ja kärt barn har många namn, men man kommer inte ifrån att det här är den hårdaste svenska sleezefilmen någonsin.
Storyn är enkel, ung vacker flicka som blivit stum efter att hon blivit utnyttjad som barn hamnar i klorna på en slemmig hallick som tvingar henne till drogmissbruk och prostitution. Hon börjar i smyg träna karate, köra rally(!) och träna skytte för att sedan ta en blodig hämnd på sina förövare. Det som gör denna film så speciell är att det är en klassiskt skolad regissör vid namn Bo Arne Vibenius som står bakom (under pseudonymen Alex Fridolinski).

Visserligen var det svenska 60- och 70-talet fyllt av svenska sensationsfilmer gjorda av mycket kompetenta regissörer som Arne Mattsson och Vilgot Sjöman med flera. Men när Bo Arne Vibenius behövde snabba pengar för att betala en barnfilmsflopp som han gjort några år tidigare så nöjde han sig inte med lite naket och lite droger…
Nej, i sin iver att skapa den mest kommersiella filmen någonsin så slängde han in extremt ultravåld, heroin och hårdporr!
Det här är en fruktansvärt rå film även med internationella mått.


Bo Arne Vibenius som regiassistent till Ingmar Bergman.

I huvudrollen ser vi den vackra nakenmodellen och skådespelerskan Christina Lindberg, då Vibenius var väl medveten om hennes bristande skådespelartalang, så han till att göra hennes karaktär helt stum.
Det var ett grepp som funkade för Lindberg gör här sin finaste rollprestation någonsin. Det är överhuvudtaget ganska lite prat i filmen, den som säger mest är Heinz Hopfs extremt vidriga karaktär hallicken Tony. Faktum är att den rollprestationen är skäl nog att se denna film.
Våldet i filmen är egentligen i sig inte så spektakulärt. Det som gör det så speciellt är Vibenius bisarra smak för extremt långsam slow-motion, ackompanjerat av Ralph Lundstens stämningsfulla musik och ljudeffekter. Det finns dock en minst sagt minnesvärd våldsscen, där Lindbergs öga blir sönderskuret av hallicken med skalpell. Enligt ryktet så smygfilmades den tagningen med hjälp av ett lik på ett bårhus!
Jag brukar inte tro på skrönor och urbana legender, men med tanke på scenens totala realism, den tidens bristande specialeffekter och filmens låga budget så är det säkert sant. Det är i vilket fall en del av filmens mytbildning och efter att ha sett scenen flera gånger så finner jag inget som motstrider myten.
För att göra filmen ännu mer kommersiell så klipptes det in hardcore närbilder (gjorda av andra porraktörer) i Christina Lindbergs redan vågade sexscener.
Självklart så totalförbjöds filmen av den svenska censuren när den var klar 1973, då den var ”förråande och skadligt upphetsande”.
Först något år senare släpptes den, då nerklippt med rekordlånga 26 minuter!

Den släpptes även i USA där den gick ganska bra på porr- och drive-in-biografer under namnen ”They call her one eye” och senare ”Hooker’s Revenge”. Det var någon av dessa versioner av filmen som Quentin Tarantino sedermera såg på video och sedan kallade för ”the toughest revenge movie ever made!”. Tarantino nämner även denna svenska film som en av inspirationskällorna till filmerna Kill Bill 1 & 2.


Värt att nämna är att Christina Lindberg under inspelningen körde bil utan körkort, injicerade koksaltlösning och sköt vissa scener med skarp ammunition!
Det enda som jag har att invända mot filmen är att den hade mått bra av lite rappare klippning, vissa transportsträckor kan bli lite tradiga.
Den DVD-versionen som släpptes av Synapse films kallad ”THRILLER – a cruel picture” är ett extremt välgjort försök att presentera filmen restaurerad och helt oklippt i sin helhet. Och det är nästan pinsamt att det skulle krävas ett gäng amerikanska entusiaster för att se till att denna svenska internationellt inflytelserika sleaze-klassiker inte skulle vara evigt förlorad.
Vad händer när en filmskapare som har jobbat med Ingmar Bergman och Bo Widerberg försöker göra en sensationsfilm?
Jo det blir minst sagt en filmupplevelse utöver det vanliga!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Walla....Den version jag såg var den oklippta, dock dubbad till engelska...porrscenerna tycker jag var ganska gaffligt inklippta och filmen är som minst sagt strange.....en del ofrivillig humor...som att hon får för sig att slå i sig en macka horse på karateklubben och blir utlangad av den rågblonde. långhårige och skäggige sensein:-)

O.

Biff Zongo sa...

"filmen är som minst sagt strange"

Amen till det!

Jag gillar den just för att både filmen och storyn bakom är "minst sagt strange" :-)