tisdag 21 juli 2009

Vi har hittat "Gud"!

Ok det här är en gammal nyhet, men jag kan ändå inte motstå :-)


Det über-Kristna företaget Prisma Teknik som tillverkar lådorna på våra övergångställen har medvetet en religiös symbol på sin produkt som är köpt av våra skattepengar.

Det är inget som de förnekar, tvärtom så har deras VD Jan Lund bekräftat detta i en rad intervjuer.

Till den Kristna tidningen Dagen har han bland annat sagt:

"Jag har bett om att detta ska komma ut. Det är inget vi försökt dölja. Alla de tusentals personer som besökt vårt företag genom åren har fått veta vad handen betyder och symboliserar"

"Det är Guds företag, jag överlät det till honom för ett antal år sedan, även om jag står formellt som ägare. Vi lever bara på Guds nåd."Handen betyder att det bara finns en väg till Gud och att det är genom Jesus Kristus.
Eftersom handen pekar den runda knappen så tar jag förgivet att Gud befinner sig just där.

Det är inte vilken gud som helst utan den Kristna (enligt deras VD så har man i vissa Muslimska länder klistrat över handen efter att ha fått reda att den symboliserar vägen till "fel gud").

söndag 12 juli 2009

Ed Wood - En kort introduktion till världens sämsta regissör


Nu tänkte jag på några rader på denna blogg klämma in hela storyn om tidernas sämsta regissör, världens sämsta film och alla tragiska förlorare som hängde runt honom (”förlorare” som i ett historiskt perspektiv snarare blev vinnare då de är mer ihågkomna än 50-talets stora stjärnor).

Att försöka med detta på bara några hundra ord istället för att skriva en bok är kanske min version av just den typ av storslagen naivitet som Ed Wood gjorde sig känd för, men jag tänkte i alla fall försöka.

Det här är bara en kort, kort introduktion... En liten intresseväckare för dem som ännu inte upptäckt denna fantastiske filmskapare.

Plan 9 from Outer Space (1959)

Ed Woods kändaste och roligaste film (gång på gång utsedd till världens sämsta film och rolig för att den är så dålig).

Grunden till "världens sämsta film" är några filmsnuttar med Bela ”Dracula” Lugosi från 1956 till ett filmprojekt (Lugosi dog dock innan arbetet kunde börja).

Synopsis: Jorden blir anfallen av onda rymdvarelser som försöker att realisera sin ”plan nummer 9” att återuppväcka de döda och med hjälp av zombies döda de levande... Något i den stilen...


Filmens stora problem är mixen av extremt höga ambitioner med en löjligt låg budget och Woods naivitet.

Några av misstagen: Tråden som rymdskeppen hängde i syns i bild, rymdskeppen avger dessutom en skugga på ”rymdbakgrunden”.Woods kiropraktor Tom Mason (som var lite lik Lugosi enligt Wood i alla fall) fick uppgiften att låtsas vara den nu döde Bela Lugosi genom att hålla en mantel framför ansiktet! (något som han inte lyckas så bra med). Mikrofonskuggor som syns i bild, manus (!) som syns i bild, gravstenar som skakar när någon råkar gå emot dem (och i ett fall välter), samt urusla skådespelarinsatser och en dekor på skolpjäsnivå. Men det finns även andra typer av höjdpunkter (mer än det som är ofrivilligt komiskt), faktum är att scenerna med Vampira och Tor Johnson är otroligt vackra och har en skön skräckfilmsestitik.En nordisk skräckduo, svenskfödde fribrottaren Tor Johnson och finskfödda Maila ”Vampira” Nurmi (Tor Johnsons ansikte blev sedemera en mycket populär Halloween-mask!!!)


Filmen hade faktiskt hela tre stora stjärnor på affischen... Relativt stora i alla fall... Bela Lugosi, Vampira och Lyle Talbot.Bela ”Dracula” Lugosi hade varit en superstjärna på 30-talet, men hamnat på dekis, blivit arbetslös och beroende av droger. Ed Wood var en av de få som var villig att ge honom arbete i slutet av hans liv. Lugosi behövde pengarna och Wood behövde ett känt namn.


Vampira var amerikansk tv:s första ”horror host” (utklädd person som på ett med-glimten-i-ögat-skrämmande-sätt presenterar gamla skräckfilmer). Hon var mycket populär, men när hon vägrade att sälja rättigheterna till sin figur till tv-bolaget fick hon sparken och hade svårt att hitta andra tv och filmjobb.

Lyle Talbot var aldrig någon riktigt stor stjärna, men relativt välkänd och rutinerad filmskådis som hade som policy att aldrig tacka nej till en roll (vilket förklarar hans medverkan i Plan 9).

Även fribrottaren Tor Johnson var relativt välkänd.

Plan 9 from Outer Space är kanske världens sämsta film genom alla tider, men det är också en film som har påverkat filmskapare, illustratörer, musiker och andra konstnärer genom att vara så dålig så att det blir bra.


Glen or Glenda (1953)

En av rivalerna till titeln ”worst film ever made” är faktiskt även den av Ed Wood!

Bakgrunden till filmen är att Christine Jorgensen bytte kön från man till kvinna något som blev till stora nyheter i USA 1952.

Lågbudgetproducenten George Weiss ville casha in och göra en exploitation-film om könsbytet.

Ed Wood hade inte regisserat något av betydelse, men erkände för Weiss att han var transvestit och därför den ende som kunde göra Christine Jorgensens historia rättvisa!

Det här är en jätte-jättekonstig film... Och den handlar väldigt lite om könsbyte, utan mer om män som gillar att ha på sig kvinnokläder och... Ja vissa delar av filmen vet jag faktiskt inte vad de handlar om, varje gång Bela Lugosi är med i scen så känns det som en helt annan film... Men det är bra! Eller uruselt, det ligger i betraktarens öga.


Ed Wood spelar här själv huvudrollen som transvestiten och Dolores Fuller (hans riktiga flickvän) spelade den kvinnliga huvudrollen. Till historien hör det till att hon inte visste att han gillade att ha på sig kvinnokläder, något som blev mer och mer uppenbart under själva inspelningen.


Det slutade med att de gjorde slut efter filmen. Dolores Fuller blev sedemera framgångsrik låtskrivare åt bland annat Elvis Presley.

Filmen gick på de biografer som hade betalat i förskott alla andra tyckte att den var för usel.

Lågbudgetproducenten George Weiss producerade många usla filmer under sin karriär. Hans enda samarbete med Ed Wood anses vara hans absolut sämsta film.

Ironiskt nog så är det den enda filmen som han är ihågkommen för.



Bride of the monster. En annan av Ed Woods filmer med Bela Lugosi och Tor Johnson.

Det har länge funnits en kult kring denna filmskapare.

Det har skrivits böcker, gjorts dokumentärer, skrivits oändligt många artiklar, blogginlägg och hemsidor och det har till och med kommit ut samlarbilder med skådespelarna från Woods filmer! (ja jag äger en sådan själv).

Men allra konstigast är nog ”The Church of Ed Wood” som har över 3000 medlemmar och som rent juridiskt erkänns som religion i USA!!!

Tim Burtons fantastiska hyllning ”Ed Wood” från 1994 är ett bra ställe att börja om man är intresserad av att lära sig mer om ”världens sämsta regissör”.Johhny Depp som Wood och Martin Landau som Lugosi


Hyr den ikväll!

http://www.imdb.com/title/tt0109707/


...



torsdag 2 juli 2009

IKEA

Precis kommit hem från IKEA och barnvagnsshoppande... Pust!

Fyllde TVÅ VAGNAR med grejer, sammanlagt 31 olika prylar, inklusive en barnsäng och en ny vuxensäng!
Vi hade sagt att vi inte skulle handla för mer än 5000kr och hamnade på exakt 4997kr.
Sen handlade vi en begagnad barnvagn för 1200kr.